De kracht van uitleganimaties
Het gebruik van uitleganimaties stijgt in populariteit. Steeds meer B2B bedrijven ervaren de kracht van animaties. En dat is niet zo gek! Want een animatie is uiterst geschikt om complexe zaken te versimpelen. Sta jij op het punt om een animatie te laten maken voor jouw bedrijf? Voorkom veelgemaakte fouten en bespaar geld, tijd en een hoop frustratie.
Voorkom 7 veelgemaakte fouten
Voor het achterhalen van de meest gemaakte fouten hebben we onze eigen ervaringen gecombineerd met de inzichten van twee concullega’s en een freelance animator. We willen natuurlijk geen eenzijdig perspectief. Hier vind je de 7 grootste fouten die gemaakt worden tijden de productie van een animatie.
1. Geen duidelijk doel
Als vooraf het doel onduidelijk is, wordt het schieten met hagel. Een doel bepaald namelijk de richting en boodschap van de animatie. Wat moet de doelgroep onthouden/doen na het zien van de video? Dit hangt ook samen met de customer journey, in welke fase ga je de animatievideo inzetten.
2. Zelf het script schrijven
We horen soms aan het begin van een project “Ik kan wel aardig schrijven en vind dit ook leuk om te doen”. Onderschat niet de kracht van het script. Dit is het startpunt voor een animatie en moet de kern omvatten. Kort, gevat en voor spraak schrijven is een speciaal vakgebied. Ons advies: laat altijd een copywriter (met video script ervaring) schrijven of meekijken, zij hebben hier immers voor gestudeerd.
3. Besparen op geluid
Velen zijn zich onbewust van de impact van sound effects. Hierdoor wordt in veel gevallen als eerst bezuinigd op geluid. Dit is ontzettend zonde, want geluid brengt een animatie juist tot leven. Het geeft een extra goed gevoel wanneer een beweging extra kracht krijgt met een goede swoosh.
4. Hoge informatiedichtheid
Er is teveel informatie en alles moet verteld worden. Dit resulteert in een overload aan informatie en kan verwarring veroorzaken over de kernboodschap. Wat wil je dat de doelgroep zich kan herinneren en dus kan navertellen?
5. Te veel meningen
Het is belangrijk dat een animatievideo niet vanuit een eenduidig perspectief wordt gemaakt. Maar als de groep betrokkenen te groot is kan dit de productie vertraging. Iedereen heeft een mening (smaak), stel daarom 1 iemand binnen jouw team eindverantwoordelijk voor het verzamelen van alle feedback en communicatie richting het animatiebedrijf.
6. Wie produceert de animatie?
Veel (reclame) bureaus maken de animatie niet zelf, vaak zetten zij zelf een zzp’er in om de animatie te realiseren. Hierdoor heb je meestal geen direct contact met de animator zelf. Check dus altijd of het bureau een inhouse-animator heeft. Want hoe fijn is het als je aan tafel kan zitten met de animator, die direct met ee schets jouw idee tot leven brengt.
6. Niet nagedacht over de distributie van de video
Oké de animatie is af, en nu? Als dit achteraf bedacht wordt is dat veel te laat. Een animatie komt pas volledig tot zijn recht als het onderdeel is van een geïntegreerd idee of een campagneplan. Denk alvast na via welke kanalen je de animatievideo gaat verspreiden, dit is ook de doorslaggevende factor voor het formaat.
Professionele B2B animatie laten maken?
Wil jij een animatie laten maken met maximaal resultaat? Wij vertalen jouw verhaal tot een overtuigende animatie. Onze animaties worden altijd op maat gemaakt. Uniek in jouw huisstijl en tone-of-voice.
Waarom metmotion?
Wij hebben ruim 10 jaar ervaring in videomarketing voor B2B bedrijven. Samen met onze video- en marketing slimmeriken halen wij het maximale resultaat uit jouw animatie. Het zit in onze dna om altijd vanuit jouw marketing- en salesdoelstelling te denken. Dus naast een professionele animatie kunnen wij ook meedenken over de juiste marketingstrategie. Meer weten? Neem contact met ons op en vertel jouw uitdaging. Geen verhaal te complex.
Ontvang de checklist waarmee je veel gemaakte fouten in animatie projecten voorkomt