Expertises:

  • Video
  • Social Campagne

In aanloop naar de tweede kamerverkiezingen gaat het veel over klimaat en bestaanszekerheid. Lang niet alle partijen maken in hun partijprogramma budgetkeuzes in het voordeel van Jan Modaal. Hoe wil Klimaat & jouw portemonnee de aandacht vangen van de klimaatbewuste zwevende kiezer? Met een viral video over de klimaatrekening dat niet door een kansspel verdeeld mag worden.

De uitdaging

Iedereen heeft recht op bestaanszekerheid met een goed geïsoleerd huis, een betaalbare energierekening, en goed openbaar vervoer.

De grote groep zwevende kiezers kan tijdens de verkiezingen in november 2023 een bewuste keuze maken de klimaatrekening eerlijk te verdelen. Op klimaatenjouwportemonnee.nl staat uitgelegd welke keuzes politieke partijen hierin gaan maken.

Hoe beweeg je de groep klimaatbewuste kiezers zich in te lezen en een keuze te maken?

De oplossing

Met een oneerlijk spelletje laten we zien dat de meeste subsidies bij de welvarende burger terechtkomen, terwijl de minderbemiddelde Nederlander naast het net vist, of zelfs veel meer moet gaan betalen!

De video laat de cynische confrontatie zien tussen de zelfingenomen kwast met zijn Tesla-subsidie en de gewone man die een tochtstrip krijgt. De sympathie gaat uit naar Jan Modaal en de kijker wil nu graag weten: welke partijen kiezen voor welke maatregelen?

Het resultaat

Binnen een week was de video op YouTube al 5.7K keer bekeken! Het initiatief heeft op Instagram en LinkedIn meer dan 500 volgers en de video heeft bijna 1300 likes, commands en reposts.

Verschillende influencers deelden de reel, zoals Youstoub (225k volgers), Jennifer Hoffman (200k volgers) en Teske de Schepper (228k volgers). Maar ook partijen als Milieudefensie, De Woonbond, Duurzamekeuzes en De Beweging hebben de Insta-reel gedeeld. Samen met een bereik van meer dan 900.000 volgers. De video geneerde wel 1,5 miljoen impressies!

 

Behind the scenes

Klimaat & jouw portemonnee
klimaat en jouw portemonnee bts

Over Klimaat & jouw portemonnee

Klimaat & jouw portemonnee is een burgerinitiatief van onderzoekers, maatschappelijk betrokkenen en politieke specialisten. Dit initiatief is genomen omdat zij vinden dat klimaatbeleid eerlijker moet. De klimaatrekening komt eraan, en het is aan de burgers om de partijen te kiezen die deze rekening eerlijk willen verdelen.