Over de auteur

Leergierig ga ik dit avontuur aan om mezelf te ontwikkelen als ContentSlimmerik. Met liefde voor muziek en vaak te vinden met een boek.

Kom in contact met Lisa

Topics in dit artikel

  • Wat is ondertiteling?
  • 1,5 miljoen dove en slechthorende nederlanders 
  • De kijkervaring
  • Beter vindbare video's
  • Conclusie

Videos worden steeds meer gebruikt als communicatie middel. Om met video goed te communiceren, moet jouw video voor iedereen toegankelijk zijn. Door ondertiteling toe te voegen, zijn ingewikkelde onderwerpen of moeilijke verstaanbare sprekers makkelijkervoor iedereen te volgen. Lees hier welke voordelen ondertiteling nog meer heeft voor jouw marketingstrategie.

Wat is ondertiteling?

Ondertiteling is de tekst die wordt weergegeven op het scherm van een video of film om de gesproken woorden en andere auditieve elementen te vertalen of te transcriberen. Ondertitels zijn bedoeld om de kijker te helpen de inhoud van de video beter te begrijpen, vooral in situaties waarin de gesproken taal niet begrepen wordt.

1,5 miljoen dove en slechthorende Nederlanders 

Door het gebruiken van ondertiteling wordt jouw video toegankelijk voor dove en slechthorende mensen. Daarnaast neemt het aantal verzoeken voor ondertiteling bij horende mensen toe. Zij hebben bijvoorbeeld niet altijd de mogelijkheid om overal naar jouw video te luisteren. Het is aangetoond dat de mensen die een video wel met geluid bekijken, toch nog vaak de ondertiteling aanzetten. Volgens Forbes is het ook van belang, waar en wanneer iemand de video bekijkt. 69% van de kijkers bekijkt video’s zonder geluid wanneer ze zich op openbare plaatsen bevinden, terwijl slechts 25% het geluid uit heeft wanneer ze alleen zijn. Beschrijf daarom ook wat er verder in de video gebeurt. Bijvoorbeeld een deur die dichtslaat. 

De kijkervaring

Voor sommige kijkers kan het lezen van ondertiteling de algehele kijkervaring verbeteren, ook als ze de gesproken taal begrijpen. Dit kan helpen om de aandacht vast te houden en de inhoud beter te begrijpen. Ook kan het helpen bij het verduidelijken van moeilijk verstaanbare sprekers, het volgen van technische termen of het begrijpen van dialecten. Uit onderzoek van Broadcasting&cable, bekijkt 80% van de kijkers eerder een video helemaal af met ondertiteling dan zonder.

Beter vindbare video’s

Ondertiteling kan de vindbaarheid van video’s verbeteren. Youtube is de tweede grootste zoekmachine ter wereld naast Google. Maak daarom ook gebruik van zoekwoorden in je ondertiteling. YouTube video’s worden namelijk ook weergegeven in de zoekresultaten van Google. Je bereik wordt groter en krijgt meer traffic. Wanneer je bij elke video de ondertiteling beschikbaar stelt, werk je aan een hogere positie in zoekmachines. Wat uiteindelijk leidt tot meer weergaven. Ondertitels helpen dus niet alleen de kijkers om de video’s te begrijpen, maar helpen ook het algoritme om de video op een correcte manier te indexeren. Ze werken in jouw voordeel.

Conclusie

  • Ondertiteling verbetert de kijk ervaring
  • Een grotere kans dat je video wordt afgekeken
  • Youtube kan de videos beter vinden
  • Je videos zijn voor iedereen toegankelijk